Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

perjantai 14. tammikuuta 2011

7 yøta enaa...

Niin kuin olen jo kertonutkin, aloitan tyøt uudella osastolla. Ja oikeastaan uudessa paikassa, koska tama tuleva  osastoni ei ole fyysisesti tassa samassa talossa jossa olen ollut tahan asti tøissa. Se on meidan pieni sivuosasto. Ja mika parasta se sijaitsee aivan kotimme lahella. Eli tasta lahtien kuljen tyømatkan potkukelkalla:)

Mutta tanaan alkoi 4 yøn putki viela taalla vanhassa paikassa. Sitten on viikko vapaata ja viela 3 yøta taalla. Sitten voin huokaista helpotuksesta. Tama on ollut opettavainen ja raskas osasto!

Kun tulin tanaan tøihin heti pukukopeilla hihasta tarrasi eras venalainen yøkkø. "Aiotko lopettaa tyøt taalla ja aloittaa siella toisessa paikassa"? Juu aion... Sana on naet kiirinyt:) Kaikki tuntuvat tietavan asiasta vaikka en itse ole siita taalla ehtinyt puhumaan. Mutta toistaiseksi kaikki ovat suhtautuneet asiaan ihan positiivisesti. Tyyliin "onnellinen sina.. siella paaset helpommalla.. tuo nykyinen osastosi onkin ihan hullu"! Juu niin on:)

Itse en tieda mihin olen paani pistamassa. Tanaan minulle soitettiin sielta uudesta paikasta ja sovimme, etta menen ensi viikolla kaymaan siella. Olen kuullut paikasta hyvaa. Ja jos oikein ajattelee niin huonommaksi ei voi menna:) Yksi asia tuli kuitenkin tanaan mieleen. Miehellani on myøskin vuorotyø ja aina kun meilla on yøvuoro samaan aikaan mina olen antanut vuoroni pois. Se on sopinut nykyiselle pomolleni hyvin ja taalla on ollut aina tekijøita. Toivottavasti tama asia onnistuu myøs siella uudessa paikassa.

Edelleenhan tyøni on yøtyøta ja maara sama eli teen 62%:sta tyøviikkoa. Mutta toivon hartaasti, etta siella on vahan rauhallisempia nama yøt. Yøt on nukkumista varten ja talla osastolla on tosi harvoin sellaisia øita, etta kaikki potilaat nukkuisivat hyvin. Aina joku huutaa, ripuloi, kaatuilee, kipuilee tai tekee kuolemaa. Niinhan se vissiin vanhainkodeissa usein on. Mietin vaan miten jotkut hoitajat jaksavat tata. Vuodesta toiseen tehda yøtyøta. Ehka se joillekin sopii paremmin kuin toisille, mutta mielestani ihmista ei ole tehty valvomaan øita. Toki on paikkoja jotka eivat pyøri ilman yøtyølaisia. Tarkeaa vakea... mutta kylla tama on kuluttavaa!

Valilla kun saan palkkakuitin mietin, etta mista hyvasta ne maksaa "nain hyvin". Olen tehnyt esim. vain 6 vuoroa kuukaudessa. Mutta sita ei voi laskea niin! On ne tunnit jotka yøtyølainen on tøissa ja sitten menee puoliviikkoa vahintaan siihen palautumiseen. Jolloin unirytmi on sekaisin ja perhe joutuu sietamaan kiukkuista ja vasynytta zombia! Itsellaan on huono olo, hirvea makean himo, paata sarkee, turvottaa jne.

Suomessa on vissiin harvinaisempaa tama, etta on vakio yøkøt. Vaan hoitoalan tyøpaikoilla tehdaan 3 vuoroa. En tieda kumpi on raskaampaa. Mutta kylla mina valilla tyytyvaisena mietin, etta onneksi vapaan jalkeen ei ole yhtakkia aamuvuoroa. Silloin kun heraa keskella yøta eika uni enaa tuli on ihan kiva ottaa vaikka kirja ja alkaa lukemaan. Ja rauhassa odottaa, etta alkaa vasyttamaan. Sellainen panikoiminen, etta apua.. pakko nukkua..  4 tunnin paasta pitaa nousta jne. olisi rasittaa. Minulla on naiden tyøputkien valissa aina viikko vapaata ja saan elaa sellaista rytmia kuin haluan (tai siis kroppani vaatii). Toki nyt kaamoksen aikaan vahan harmitaa. Valoa olisi vahan tuossa aamusella/ aamupaivalla, mutta mina yleensa nukun silloin. On kai sanomattakin selvaa, etta minulla on ollut melko pimea talvi:)

Mutta huhu vaittaa, etta auringon pitaisi vahitellen nousta horisontin ylapuolelle. Jos viikonloppuna on pilvetønta voimme nahda auringon "taas" parin kk:n tauon jalkeen:) Tyøpaikan seinat ovat taynna lappuja: "Solfest... vi feirer sola som kommer tilbake... kaffe og solboller..."!!! Eli valoa nakyy tunnelin paassa. Ja mina todella toivon, etta osaston vaihtaminen helpottaa hieman meidan perheen elamaa.

Hyvaa yøta kaikille! Nukkukaa ihmiset kun saatte:) Mina laitan kirkasvalolampun paalle ja kadet ristiin, etta tasta yøsta tulisi rauhallinen ja kaikki menisi hyvin. T.yøkkø!

11 kommenttia:

  1. Terveisiä vaan täältä vajaat 1300km alempaa vakiyökköilijältä. Hyvin tämä sujuu ja on sujunut jo useamman vuoden ajan. Kerralla on 2-4 yötä ja yötyökorvaukset tulee aikana. Käytännössä siis kolmeen viikkoon tulee sellaiset 9 yötä. Ei paha ollenkaan! Työ itsessään on vaihtelevaa, välillä tosi kiire ja välillä taasen leppoisaa valvomista. Parasta tässä on ehdottomasti aamuvuorojen "puute", niitä en yhtään kaipaa! Toki elämänrytmi on kokonaisuudessaan sellainen myöhäisempi kuin ns. normaaleilla ihmisillä, mutta näin sinkulle se sopii paremmin kuin hyvin. Ehkä muiden on hankalampi ymmärtää tätä, mutta itse noudatan melko lailla luonnollista rytmiäni eli saan valvoa myöhään ja nukkua pitkään! Tsemppiä ja jaksamista sinne kaamoksen keskelle (kyllä se kevät tulee!!)ja mukava, kun pääset vaihtamaan (toivottavasti) mielekkäämpään työpisteeseen!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Niina:) Tuo valaa vahan uskoa.. etta hengissa tasta selvitaan! Ma luulen, etta tama olis helpompaa jos olis vain pari yøta putkeen. Helpottaisi henkisesti:) Eika rytmi menisi ihan niin sekaisin kun esim. 4:n valvotun yøn jalkeen.
    Viimeiset 3 vuotta tein 8-16.00 tyøta. Olen aina luullut, ettei se sopisi minulle, mutta se sopi yllattavan hyvin. Tiesi aina etta on viikonloput ja joulut vapaat jne. Eika se sitten ollut rankkaa kun se rytmi oli se. Ja sama rytmi oli koko perheella.
    Tosin nyt kun rytmi on tama mika on niin ajatuskin siita, etta pitaisi 7.00 nousta saa voimaan pahoin:) Terkkuja ja jaksamista myøs sinne etelaan:) Oletko sairaalassa vai vanhainkodissa vai missa?

    VastaaPoista
  3. Sairaalassa olen kätilönä kiertäen synnytys- ja naistentautien yksikössä. Nyt nukkumaan! Gott natt :)

    VastaaPoista
  4. Täällä toinen yötyöläinen joka odottelee innoissaan sitä auringon palaamista... Onneksi aika tuntuu menevän nopeasti kesää kohti. :)

    Itselläni rytmi on kääntynyt yötöiden vuoksi, eli vapaaviikoilla nousen usein ylös kolmen-neljän aikaan aamulla ja menen sitten iltakahdeksalta nukkumaan. Itseäni tämä ei haittaa, oikeastaa nautin niistä parista yksinäisestä tunnista aamulla ennen kuin mies nousee ylös. :) Onneksi minulla ei ole päivävuoroja sotkemassa rytmiäni! 7 yötä töissä, 7 vapaalla sopii minulle hyvin.

    VastaaPoista
  5. Hei. Jonkin aikaa olen jo blogiasi seurannut. Itse olen terveydenhoitajana Suomessa, mutta sairaanhoitajankin töitä tehnyt. Blogisi on mielenkiintoinen ja mukava lukea ja kuvat kivoja, kiitos siitä.
    Osaisitko neuvoa nettisivun, josta saisin norjassa asuvan ystäväni osoitteen? Kun en googlettamallakaan sellaista löytänyt ja joulukorttini palautui takaisin... Olisin tosi kiitollinen. T. Sari

    VastaaPoista
  6. Emmi: Joo mullekin käy usein noin, että herään 3-4.00. Mutta en halua kyllä nousta silloin:) Usein luen pari tuntia ja sitten uni taas tulee. Toi sun rytmi voisi toimia, mutta meillä juuri miehen kanssa se päivän yhteinen hetki on kello 20.00 jälkeen kun lapset menevät nukkumaan..ja siitä en halua luopua:) Mutta tosiaan ihanaa ettei ole päivävuoroja sotkemassa tätä hommaa:)
    Sari: Kiva ja tervetuloa lukemaan:) Nyt en osaa ihan suorilta vastata kysymykseesi. On täällä puhelintiedusteluja jne. Mutta illalla soittelen hyvän ystäväni kanssa joka on asunut täällä jo pitkään. Hän osaa varmasti auttaa. Joten palaan tämän asian kanssa. Toiv. löydät hänet:)

    VastaaPoista
  7. SAri: Jos tiedat hanen taman hetkisen nimen niin kokeile: www.gulesider.no
    Tsemppia!

    VastaaPoista
  8. Ekaks Sarille Osoitteesta http://www.1881.no/
    löytyy kaikki tarvittava tieto Norjassa asuvista. Jos informaatio ei ole salaista.
    Toinen paikka on verotustiedot skatte etat sivuilta osoitteineen.
    Juu yötyö on raskasta, eikä sitä ole niin helppo sopeutua outoon rytmiin. Se on tullut todettua , kun mekin täällä laivalla ollaan töissä vuoden mittaan ihan miten sattuu. Aamukahvit juodaan mihin vuorokauden aikaan tahansa.
    Siitä huolimatta Kalamuija hyviä öitä ja töitä jatkossakin.

    VastaaPoista
  9. Hienoa, enää muutama yö enää ja sitten uusiin töihin!!! :) Täällä päivätyöläinen köllii la-aamuna sängyssä vielä klo 12.30 (!!) ja päivittää itseään muiden blogi-kuulumisilla. Mitä ei ole viikolla ehtinyt tekemään. Tsemppiä yökölle!

    VastaaPoista
  10. Suuri kiitos blogistille ja avlettolle:) Tuolta gulesidoreilta löytyi oikea osoite:) Vaihdoin kännykkää viime vuonna ja vanhan mukana menivät osoitetiedot ja osoitevihossa oli vain tuo vanha osoitteensa. Ilmeisesti Norjassa posti ei käännä niin kauan uuteen osoitteeseen kuin Suomessa. Me saimme vielä yhden joulukortin osoitteella josta muutimme pois 6.5v sitten ja hyvin ehti jouluksi tänne "uuteen osoitteeseen".
    Tuon Norjassa asuvan ystäväni kanssa on yhteydenpito vuosien saatossa typistynyt joulu- ja synttärikortteihin eli on oikein kiva kun nyt saan lähettää hänelle uudenvuodenterveiset. Kiitos!
    T. Sari

    VastaaPoista
  11. Aveltto: juuri noin:) Aamukahvit juodaan milloin mitenkin. Tanaan søin kello 16.00 Naatamøsta tuotua lamminta ribbea aamupalaksi!
    Satu: Kuulostaa ihanalta sun la aamu:) Nauti!
    Sari: Yes, løysit ystavasi tiedot. Hieno homma:) Kiva kun pystyin olemaan avuksi:)

    VastaaPoista