Tervetuloa seuraamaan elämäämme Norjan Lapissa:)

Tervetuloa seuraamaan lapsiperheemme paluumuuttoa Suomeen.
Vietimme 3 vuotta Pohjois-Norjassa ja nyt yritämme päästä takaisin tähän etelän hektiseen elämäntyyliin:)
Kasvukipuja, sisustusta ja ihan normaalia lapsiperhearkea.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Kaamos

Olen täällä aikaisemminkin ihmetellyt, että mikä tämä kaamos oikein on!?  Eteläntyttönä luulin, että se tarkoittaa säkkipimeyttä läpi vuorokauden. Jaksan joka päivä olla iloinen siitä, että aamupäivästä on se ns. valoisahetki. Mieheni nauraa minulle.. hänen mielestään olen positiivinen kun olen niin vähään tyytyväinen. No mutta kun luulin, että on säkkipimeää ja nyt pahimpaan kaamosaikaan onkin valoisaa niin kyllähän se hymyilyttää. Tai ei nyt valoisaa, mutta sellaista sinisävyisen hämärää, pilvettömänä päivänä voisi puhua jopa valoisasta:)


Eilinen valoisahetki oli näin hämärä...
illalla tulikin sitten kunnon lumimyräkkä.


Tänään sitten paneuduin internetin ihmeelliseen maailmaan. Googlasin sanan "kaamos". Sieltähän sitä faktaa löytyi. Kävin erinäisillä sivuilla ja yhdellä niistä kaamos selitettiin näin:
"Lapin talviajan auringotonta aikaa. Tuolloin aurinkoa ei näe, mutta kirkkaalla säällä kuutamossa näkee liikkua lähes yhtä hyvin kuin normaalisti päivällä. Aurinko kajastaa horisontin takana ja luo taivalle kauniin värityksen."

Kaamos johtuu maapallon kiertoradasta. Talvella pohjoinen napa-alue on kääntyneenä poispäin auringosta, eikä aurinko nouse lainkaan horisontin yläpuolelle. Mitä pohjoisemmas matkataan, sitä kauemmin kaamos kestää ja sitä pimeämpiä päivät ovat. Täällä Kirkenesissä esim. kaamos kestää n. 2kk. Se alkoi marraskuun lopulla ja kestää tammikuun puoliväliin.


Lumi tuo valoa:)
Ja yöllä voi nähdä revontulia.
Sitä en ole vielä kokenut.

Miten ihminen sitten reagoi kaamokseen?  Jotkut kokevat, että se on ihanaa aikaa. On aikaa rauhoittua ja uusiutua. Ihana sytytellä kynttilöitä ja vaan olla. On aikaa ajatella ja kuulostella itseään.
Jotain taas pimeys väsyttää, toisella menee unirytmi sekaisin ja kolmas tuntee makeanhimoa. On tutkittu, että lääkäriin hakeudutaan herkemmin kuin valoisaan aikaan. Tullaan valittamaan pienintäkin vaivaa.

Jotkut ihan oikeasti sairastuvat kaamosmasennukseen. Oirekuvalle on ominaista unentarpeen lisääntyminen, fyysisen aktiivisuuden väheneminen, väsymys, seksuaalisten halujen heikentyminen, ruokahalun kasvu ja etenkin hiilihydraatti- tai tärkkelyspitoisten ruokien syöminen ja painon lisääntyminen.

Jostain naistenlehdestä luin juuri jutun "Miten selviät kaamoksesta". Nyt en löydä mistään tuota lehteä, mutta siinä suomalainen lääkäri oli tehnyt tutkimuksen aiheesta. Siinä todettiin, että ihminen joka muuttaa etelästä pohjoiseen joko sopeutuu tai ei sopeudu tähän valottomuuteen. Ensimmäinen talvi menee kuulemma ihmetellessä ja ihaillessa (kuulostaa tutulta), toisena talvena vi...ttaa ja kolmantena sitten muuttaa takaisin etelään jos niikseen tulee. Olisi jännä tietää mihin ryhmään sitä kuuluu. Käykö nämä pimeät ja pitkät talvet ylitsepääsemättömän vaikeiksi.


Kaamos on kaunis:)


Kyllä täytyy sanoa, että ei tämä varmasti helppoa tule olemaan. En osaa sanoa mikä menee tämän yötyön ja mikä kaamoksen piikkiin.. mutta oireita on jo. Unirytmi sekaisin, hirveä makean/hiilihydraatin himo ja lievä saamattomuus. Illat tuntuvat pitkiltä. Kello 14.00 tuntuu, että on ilta ja sitten tajuaa, että eipäs olekaan.. Toissaalta se on ihanaa. Ehtii tehdä asioita ilman kiirettä. Mutta katsotaan kun tätä jatkuu muutaman kuukauden. Kesällä ja alkusyksystä teimme paljon retkiä ja kävimme kalassa kun mieheni tuli töistä kello kolmen aikoihin. Nyt ei tule mieleenkään lähteä mihinkään enää tuohon aikaan.
Olo on kuin talviuntaan kaipaavalla karhulla.

Pitää varmasti hankkia kirkasvalolamppu ja ottaa tavaksi matkustaa etelän lämpöön näin talvella. Tutkitusti nämä kaksi asiaa auttavat kestämään kaamosta paremmin.

Yritän nauttia tästä kiireettömyydestä. Nyt on aikaa kutoa, leipoa, valmistella joulua jne. En ole tottunut kaamokseen, mutta en kaipaa etelä-Suomen mustaa talvea ja kurahousukelejä. Kyllä tästä talvesta hengissä selvitään:)

11 kommenttia:

  1. Olispa jännää kokea kaamos joku vuosi, itse olen pohjoisessakin aikaa viettänyt, mutta se on ollut jo kevään puolella kun aurinko on noussut taivaalle. :)
    Käyppäs katsomassa tämä blogi: http://huippuvuoret.blogspot.com/ siellä pimeää riittää kans!
    Voimia tulevaan viikkoon!

    VastaaPoista
  2. Olipas hyva kirjoitus! Mulla alkaa taalla ilta nain taivella jo klo 16-17. Ja kayn nukkumaan klo 21. Ja kylla, karkki maistuu. Meilla on karkkipaiva useammin kuin kerran viikossa. Ja meilla sentaan on valoisaa paivalla. Olen ihan varma, etta kunnon pohjoisen kaamos ei minulle kavisi ollenkaan. Mutta onhan siella asuessa sitten ne yottomat kesat...

    VastaaPoista
  3. Emmi: Jännää tämä on! Tänään oli tosi kaunista kun ei ollut pilven pilveä:) Täytyy käydä kurkkaamassa toi blogi.
    Tuula: Kiitos:) Joo mä en ymmärrä.. miksi auringon pitää paistaa keskellä yötä kesällä ja häipyä kokonaan maisemista talvella!!!

    VastaaPoista
  4. Täälläkin nukuttaa, laiskottaa, ketuttaa ja suklaata kuluu.. Eikä olla kuin vähän keski-suomen yläpuolella. Kyllä nämä talvet on joka paikassa samanlaisia, riippumatta työvuoroista tai mistään muustakaan. Kokemusta on. Pysykää siellä vaan, kun olette kerran sinne päässeet:) Täällä taas vaan haaveillaan moisesta.. -A-

    VastaaPoista
  5. Törmäsin kivaan blogiisi surffatessani pitkin blogimaailmaa. Mukavia juttuja sinulla, tulen varmaan toistekin!

    Kaamoksesta sen verran, että se naistenlehtien masentava pimeys on oikeasti jossain tuolla Etelä-Suomen loskakeleissä. Näillä Skandinavian pohjoisimmilla seuduilla ainakin minulle kaamos merkitsee sinistä, rauhoittavaa aikaa. Ja sitä paitsi talvipäivän seisaus on jo ensi viikolla: päivä alkaa pitenemään, tosin lyhyin riekonaskelin aluksi. Sitten onkin joulu ja uusi vuosi ja siitä parin viikon päästä jo aurinko nouseekin! Ja pian päivä pitenee jo hurjaa vauhtia kohti kevättä... :-)

    Lukaisin muutaman vanhan postauksesi ja silmään pisti mm. juttu työpaikkanne resursseista ja kouluttamattomista assistenteista. Mitä moinen assistentti saa tai joutuu tekemään ja mitä siitä suurinpiirtein maksetaan? Jospa vaikka vaihtaisin alaa.....

    -milla

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla millasta siellä kaamoksen keskellä oikeasti on :)Mäkin oon monasti miettiny, että onko se sitten vaan sitä säkkipimeetä koko ajan :D Ja ooh, mitkä kelit teillä! Kauniita kuorrutuksia ikkunoissa.

    Oon ollu heilastelemassa :D niin on jääny taas kommentit vähiin. Mut onhan se hyvä syy ;)

    VastaaPoista
  7. Kiva, että tämä postaus on saanut anonyymitkin kommentoimaan:) Ihanaa!
    Sinulle -A-: Niin se taitaa olla! Tästä kaamoksesta vaan puhutaan niin paljon, että sen takia vähän panikoin:) Mutta totta puhut.. ei nämä pitkät, pimeät ja kylmät talvet missään herkkua ole. Pitäisi muuttaa etelä-Eurooppaan joskus ja kokea se lämmin talvi:) ps. arki on samanlaista joka paikassa.. mutta jos haaveilet ulkomaille muutosta niin ei muuta kuin toteuttamaan haavetta:) Suosittelen!
    Milla: Tervetuloa lueskelemaan! Ja kiitos positiivisesta kommentista. Talvipäivän seisaus on tosiaan jo ovella ja päivä alkaa pidentymään! Täällä varmasti tuo maalis-huhtikuu on hienoa aikaa. Valoa ja kylmää. Hyvät hiihtokelit:) Assistentit vanhainkodissa osallistuvat ihan perus hoitotyöhön ja kaikkeen muuhun. Mm. auttaa asukkaita aamutoimissa, jakaa ruokaa, viikkaa/pesee vaatteita jne. Kaikkea muuta, mutta ei lääkehoitoa jne. Kivaa hommaa eikä juurikaan vastuuta. Vastuu on koulutetuilla hoitajilla. Palkasta en osaa sanoa. Mutta sen tiedän että suomalaiset ovat haluttuja työntekijöitä eli jos kiinnostusta on niin tervetuloa riveihin:)
    Jenni: huippua! Toi on paras syy! Eli saat anteeksi ja tsemppiä heilasteluun! Suomalainen?

    VastaaPoista
  8. Hih, etelä-eurooppaan tosiaan:) Aiemmin hinkusin Norjaan töihin, mutta en uskaltanut lähteä tämän mielestäni onnettoman kielipään kanssa. Näin vanhemmiten luiden kolottaessa hinkuan Espanjan lämpöön, töitä en edes ajattele:) ihan vaan olemista. Isännällä onneksi on nuo maailman kielet sen verran hallussa, etten nyt vaivaa tätä onnetonta päätäni moisella pikkuseikalla kielten osaamattomuudesta.
    Tosiasiassa meillä on kaksikielinen perhe, silti en uskaltanut aikanani lähteä Norjaan. Milloinkahan tästä nipotarkkuudesta pääsee eroon.. -A-

    VastaaPoista
  9. Hyvä homma A:) Eikun matkaan! Mulla oli tod.huono kielitaito kun ensimmäistä kertaa tänne muutettiin.. samoin kun aikoinani lähdin Jenkkeihin au pairiksi. Kyllä Siperia opettaa:)

    VastaaPoista
  10. Totta, huhtikuu on yksi vuoden parhaimmista kuukausista täällä: valkoista, puhdasta lunta, aurinkoa, hiihtoretkiä, ruskettuneita kasvoja, joutsenia! Älä siis jätä mitään tylsiä sisähommia huhtikuuksi :-) Maaliskuussa on usein talven tuntua: välillä vielä kireitäkin pakkasia ja lisää lunta! "Kalamuija" kun olet, niin muistathan, että asustelette nyt lähellä loistavia rautujärviä. Eli viimeistään huhtikuussa siis pilkille!

    Noita assistentin paikkoja ei vissiin juuri ilmoitella Navin sivuilla, jossa näyttää olevan auki lähinnä sykepleirin ym. paikkoja. Pitänee olla suoraan yhteyksissä terveyskeskuksiin / vanhainkoteihin ja kysellä sieltä? Kouluruotsini on jonkinlainen, pärjäisköhän sillä?

    Ai niin, jos haluat seurata auringon nousu- ja laskuaikoja, niin tässä mainio linkki: http://www.moisio.net/taivas/aurinkokalenteri.php?mode=1&zc=37&paikka=Näätämö&latdeg=69.5&long=28.5666667&dy=13&mn=12&yr=2010&kk=5

    -milla

    VastaaPoista
  11. Milla: Juu pilkille pitää päästä:)
    Odotan ns. kevättä innolla! Vaikka viime keväänä kun mieheni oli täällä ja me vielä etelässä niin hän kirosi... täällä ei kuulemma ole kevättä. Joskus kesäkuussa sitten alkaa kesä tai joku kesän tapainen. Mutta noita lumisia, aurinkoisia päiviä odotan:)
    Niin noita assarin paikkoja ei varmaan Navin sivuilla ole?! Kts. onko extra hjelp tai assistent. Luulen että ei. Mutta soittamalla vanhainkoteihin varmasti saa töitä kun vähän petraa ruotsin kieltä. Esim. täällä on paljon assareita Venäjältä, Virosta, Afrikasta jne. Heillä luonnollisesti ei ole kielitaitoa kun tulevat ja töitä on:)
    Kun googlasin "kaamoksen" niin eksyinkin noille aurinkokalenterisivuille.
    Tsemppiä työnhakuun jos oikeesti innostut:)

    VastaaPoista